[...] glukozy z: aminokwasów (np. rozpad mięśni) – czyli zjawisko najmniej korzystne dla kulturysty, glicerolu (rozpad trójglicerydów) – czyli zjawisko pożądane w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej („spalania tłuszczu”), mleczanów (powstają w trakcie treningu siłowego, interwałów i innej, intensywnej pracy, np. skoków, przyspieszeń, walki [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] stłuszczenia wątroby i nawet mogą mieć wpływ na przebieg cukrzycy (pomagają kontrolować glikemię). Dla sportowców wysoka podaż białka jest szczególnie zalecana w trakcie redukcji tłuszczu, przy wykorzystaniu diety z wyliczonym deficytem energetycznym. W jednym z badań odnotowano ponad pięciokrotnie mniejsze straty mięśni w grupie [...]
Dr John Rusin opublikował ciekawy artykuł „The 4 Most Damaging Types of Training”. Z poglądami autora w kilku miejscach się nie zgadzam. Twierdzi np. że kulturystyka powoduje zbliznowacenie mięśni? Wtedy mogą pojawić się zmiany degeneracyjne typowe dla osteoarthritis. Poza tym, SAA wcale nie muszą sprzyjać zdrowiu. Przykładowo, popularny [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] diety, nie dodadzą aktywności aerobowych, interwałowych, stosowanie nawet najsilniejszych sterydów anaboliczno-androgennych nie da oczekiwanych rezultatów w kontekście redukcji tkanki tłuszczowej, a jeśli nawet - efekty zostaną utracone w ciągu następnych kilku, kilkunastu tygodni. Ponadto, branie SAA jest silną ingerencją w gospodarkę [...]
[...] ilości pomarańczy. Zaowocowało to u niego stanem przedcukrzycowym, nienormalnym stężeniem glukozy we krwi. O tym musisz wiedzieć Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, [...]
[...] a ten rynek jest wart 200 milionów dolarów rocznie. Być może za kolejne 15-20 lat nikt już nie będzie się obawiał sięgać po kreatynę. Podczas 17-godzinnego okresu po redukcji spożywali kontrolowaną dietę uzupełnianą: glukozą (placebo), glukozą i kreatyną, Oceniano zdolność badanych do wykonywania pracy submaksymalnej i maksymalnej. Osiągi [...]
[...] prozapalne). Jeśli chodzi o typowe dyscypliny sylwetkowe, diety ketogeniczne raczej nie są dobrym wyborem „na masie”. Prawdopodobnie o wiele lepiej, sprawdzą się w czasie redukcji. Jednak należy pamiętać, iż nie każdy dobrze toleruje dużą ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ze względu na specyfikę treningu siłowego może się okazać, iż [...]
[...] na ograniczaniu podaży węglowodanów do 30-50 g dziennie. Najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy”. W diecie obliczonej na 2000 kcal dziennie dostarczane jest 20-50 g węglowodanów dziennie. Rozkład [...]
[...] dopaminy, noradrenaliny oraz adrenaliny. Zmniejszone wydzielanie katecholamin wiąże się ze spadkiem siły, mocy i ze zmęczeniem. Ponadto adrenalina jest kluczowa dla redukcji tkanki tłuszczowej. Cykl przemian w uproszczeniu wygląda następująco: tyrozyna -> dopa -> dopamina -> noradrenalina -> adrenalina Tyrozyna jest również [...]
Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]
[...] mięśni, tym większych efektów pod względem wyrzutu GH można się spodziewać. Tylko, jak pisałem, nikt nie udowodnił, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla hipertrofii czy redukcji tkanki tłuszczowej. Mit 2: „Trenując duże grupy mięśni wywołujesz duże stężenie hormonu wzrostu, więc małe partie mięśniowe wykazują większą [...]
[...] (mniejszy wzrost greliny) oraz przyczyniła się do większej poprawy glikemii (mniejsze stężenie insuliny, spadek wskaźnika HOMA-IR). Co jest skuteczne, a co nie, dla redukcji masy ciała? diety bogate w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości [...]
[...] i prawy prosty, 50 x burpees (przysiad, wyrzut nóg w podporze przodem, powrót do podporu, wyskok w górę), tabata (8 x 20 sekund pracy z 10 sekundowym odpoczynkiem). Dla redukcji tkanki tłuszczowej możesz zastosować: trening aerobowy (biegi, marsze, marszobiegi, jazda na rowerze, niektóre siłowe treningi obwodowe (np. ACT) również sprawdzają [...]
[...] kcal. Na przykład podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała, pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w postaci tłuszczu, w następnym roku pojawiło się tylko [...]
[...] g tłuszczu, grupa „niskich protein” zdobyła 200 g tłuszczu. Podsumowanie: duża podaż protein przyspiesza przyrost masy mięśniowej, a przy tym przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Fakt czy mit: „Podawanie białka nie ma sensu, bo należy stosować dietę”? Mit. 100 g piersi z kurczaka bez skóry dostarcza ok. 21,8 g [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]